9.02.2012

Sana ne?

Up All Night diye bir dizi var bir anne, bir baba ve bir bebek. Baba cok da basarili oldugu avukatlilk kariyerini birakip tam zamanli baba olarak evde yeni dogmus bebegine bakiyor annetum gun isine dondukten sonra. Christina Applegate ve Will Arnett oynuyorlar. Alisageldigimiz yapidan cok farkli degil mi? Bizim toplumumuzda aaa dedirtecek, niye? dedirtecek kadar degisik bir durum.
Ben o diziyi cok seviyorum, babanin bir ev hanimi titizliginde-daginikliginda evini bebekli hayata gore duzenlemesi, annenin bunu zaman zaman yadirgamasi, babanin yeni cocuklu arkadaslar ve onlarla ortak konular edinmesi ve annenin bunu kiskanmasi. Oyle komik ve guzel anlatilmis ki bu 30 dakikalik dizide. Keske gercek hayatta da olsa diyecegimiz turden. Iste benim arkadasim Serhan da 3 yildir tam zamanli baba. Oglu Ege'ye annesi ise basladiktan sonra tum gun bakan babalardan. Ege'nin hep ilklerini gorme sansini yakalamis bir baba. Garip karsilanan bir baba, nasil olur? neden? denilen bir baba. Bircogunun koselerini biraz olsun yontmadan, empati gosteremeden hemen kaslarini kaldirarak sorguladigi bir baba.

Dunyanin bir dolu yerinde, maalesef soylemek zorundayim bizden kat ve kat ileri  toplumlarinda cok da olagan gozuken bu durum nedense eve ekmegi baba getirir, anne cocuklara bakar, anne calissa da yine cocuklara bakar mantiginda olan bizim gibilerde cok yadirganan hatta ayiplanan bir durum. Kime  ne hatta sana ne denilmesi gereken yerde ehe uhe gibi kimseyi kirmadan aciklanmaya calisilmasi gereken bir konu dost ve aile mesclislerinde.

Annelik dogustanmis, babalik ogrenilirmis deniyor. Babaligi ogrenen hem de bircok anneden cok daha guzel anne olan super bir baba benim arkadasim Serhan. Sabir ve titizlikle, emekle guzelce oglunu yetistiren O'na arkadaslar kazandiran, kendi de yeni arkadaslar edinen bir baba. Bircok yukselen kaslara hatta seslere karsi inatla ogluna bakmaya devam eden bir baba.

Birkac gundur beni biraz yorgun dusuren Deniz'in buyuk ihtimalle cikacak olan dislerinin huzursuzlugu,
bir daha bu konuyu dusundurmeye itti. Babamin bana biberon vermeye gocunmasi ve bunu yillar sonra yaptigimdan cok utaniyorum itirafi uzdu beni. Ki beni yillarca omuzlarinda tasimis, 40 derece sicakta 1 km yol gidip bana ciklet bulmus bir babaydi benimki. O zamanlar alt degistirmek degil bebegi beslemek hatta sevmek bile biraz ayip karsilanirmis. Simdi babalarin geldigi noktayi o zaman babam hayal edebilir miydi?
Ya da kendi damadinin, kizinin altini zevkle acip, buyuk bir keyifle aksam mamasini verecegini, banyo yaptiracagini dusunebilir miydi?

Bugunlerde kariyerlerini birakip evde cocuklarini yetistirmeye adamis babalar bas tacimsiniz. Anne doguluyor ve ona gore de sabir sahibi olunuyorsa sizler kat be kat daha kiymetlisiniz cunku sonradan ogrenilen birseyi cok iyi ogrenmissiniz. Sizlere cok saygi duyuyorum ve cocuklarinizin da sizlere ne kadar saygi duyacagini biliyorum. Iyi ki varsiniz.


Daughter, Loudon Wainwright III


Everything she sees
she says she wants.
Everything she wants
I see she gets.
 That's my daughter in the water
everything she owns I bought her
Everything she owns.
That's my daughter in the water,
everything she knows I taught her.
Everything she knows.
 Everything I say
she takes to heart.
Everything she takes
she takes apart.
.......

1 yorum: